Beste Reynaertlezer,   17 september 2011

 

Wachten, … we hebben veel en lang gewacht deze zomer. Op wat zon, die maar niet kwam. De zomer van 2011 zal ons niet bijblijven als een periode van zonnige, warme dagen. Nu en dan een warme dag, veel regen, zomeronweren. Gelukkig geen overstromingen zoals in de zomer van 2010. Maar toch, wie thuis bleef heeft niet echt kunnen genieten van zwoele, warme zomeravonden, met een glaasje bij de hand. De organisatoren van openluchtfestiviteiten hadden dikwijls af te rekenen met veel te lage temperaturen en dus veel te weinig bezoekers. Dan was er nog de ramp op Pukkelpop, die de vraag naar het voortbestaan van het festival deed opwaaien.

 

In Sint-Niklaas werd de nazomer ingezet met een geslaagd stadsfestival, waarbij ondergetekende voor het eerst de lucht in ging, met de stadsballon. Een enige ervaring! Sint-Niklaas en omstreken oogt bijzonder mooi vanuit de lucht. Groen in de richting van Belsele, dichtbebouwd in het noorden. Gedurende het weekend toonden vele vrijwilligers en verenigingen op Villa Pace de 100duizend bezoekers op de leermarkt wat er leeft in de stad. Daarna volgde de opening van ‘Het Bauhuis’ en een week later de opening van ‘De Casino’. De cultuurraad van Sint-Niklaas organiseert de Algemene Vergadering van 2011 in de nieuwe concertzaal. Afgevaardigden van de vele culturele verenigingen kunnen zo kennismaken met de nieuwe accommodatie die onze stad rijk is.

 

Wachten doen we nog steeds op een nieuwe regering. In mijn vorige editoraal schreef ik dat er een ontknoping zou komen na de zomer. Een Vlaams front tussen de Vlaamse partijen is er niet gekomen. Nadat de N-VA de nota Di Rupo onvoldoende vond, werd de partij van de onderhandelingstafel weggestuurd. Daarin brachten de zomermaanden in ieder geval duidelijkheid. De resterende acht partijen gingen met vakantie en ondanks de afwezigheid van de N-VA leek het steeds moeilijker een akkoord te bereiken. En dan plots, na een dramatische oproep van Elio Di Rupo, het nakend vertrek van Y.Leterme en de plotse terugkeer van koning Albert, was er een akkoord over BHV. Gejuich alom. Maar de officiële teksten moeten nog gepubliceerd worden. En zoals dat zo dikwijls gaat, geven Vlamingen en Franstaligen een andere interpretatie aan de inhoud. Nu volgen de besprekingen over de financieringswet, de begroting en de besparingen in het licht van de Europese regelgeving. Hoeveel geld krijgt het Brussels Gewest extra? Hoe zullen de financiële stromen van Vlaanderen naar Wallonië eruit zien? Wie betaalt wat? Pas als voor al deze problemen duidelijkheid is, is er een nieuwe federale regering. Het blijft dus nog steeds wachten.

 

Wachten en uitkijken naar een uitweg in de Eurocrisis doen we ook al vele maanden. Griekenland staat op de rand van het failliet en de Europese landen moeten met vele miljarden over de brug komen. De grote banken staan onder druk en de beurzen kreunen onder deze toestand. Dit maakt de toekomst voor de bedrijven onzeker. Van die bedrijven hangt de werkzekerheid van vele inwoners af, de welvaart en dus het welzijn van iedereen. De Europese regeringsleiders zoeken een uitweg uit de crisis, zonder Griekenland failliet te verklaren of uit de eurozone te zetten. Het is een antwoord op lange termijn, waarvan de uitkomst zeker niet vastligt.

 

In de Arabische wereld hebben de revoluties geleid tot het verdrijven van de dictators. De laatste gevechten woedden in Libië, waar Khadafi-getrouwen het meest weerstand boden. Samen met de bevolking van deze landen is het wachten op de installatie van een democratisch regime, dat de rechten van alle inwoners veilig stelt. De Europese Unie moet eensgezind de nieuwe beleidsvoerders helpen op weg naar een periode van rust en veiligheid. Ook in de rest van Afrika kan de EU een rol spelen om meer stabiliteit te brengen, zodat vluchtelingenstromen, zoals in Somalië, opgelost geraken. Naast humanitaire hulp, voedsel en medicijnen, moet een stabiel regime uitkomst brengen voor de plaatselijke bevolking. Wij kunnen financieel steunen, regeringsleiders moeten met diplomatie de toestand helpen normaliseren.

 

Ondertussen hebben de vele verenigingen hun eerste vergadering achter de rug. Het culturele leven komt stilaan op gang. ’t Ey heeft zijn deuren geopend na een welverdiende zomerstop. Ze vliegen er weer in, met een reuze aanbod aan activiteiten. Belsele leeft. In oktober, op de ‘Dag van de Trage Wegen’ wordt de Stadhoudersboschwegel officieel ingewandeld. Op 11 november herdenken we de doden uit de beide wereldoorlogen en heeft de 11.11.11.jaarmarkt plaats. In december steunt Belsele ‘Music for Live’ en genieten we van de kerstmarkt. 

 

Annemie Charlier