Beste Reynaertlezer,  13 juni  2011

 

Als ik dit editoraal schrijf, is het net een jaar gelden dat we naar de stembus gingen. Ogenschijnlijk is er niet veel vooruitgang geboekt. Na 365 dagen hebben we nog steeds geen nieuwe regering. Opiniemakers en kranten hebben er een vette kluif aan. Dit is nog nooit gezien. Er worden boze brieven geschreven aan Bart De Wever en Elio di Rupo. In de Vlaamse kranten meer aan Bart De Wever, maar kom.

De Europese Commissie maakte een glashelder rapport over aan de regering in lopende zaken. Structurele hervormingen zijn dringend. De arbeidsmarkt, de pensioenen, de loonkosten, de energiemarkt, de banken en onze schuld: aanpakken die handel. Maar zowel de PS als CdH reageerden met ‘handen af’ en willen over deze aanbevelingen niet eens praten. Voor de Vlaamse partijen klonken deze zes aanbevelingen vertrouwd in de oren. Frank Vandenbroucke (Spa) reageerde prompt met het voorstel om tot 67 jaar te werken.

Regelmatig valt het woord arrogant. Caroline Gennez sprak op 1 mei over de Nieuw Vlaamse Arrogantie, maar ook Franstaligen beschuldigen mekaar van arrogantie. Wie niet in het traditionele plaatje past en vast houdt aan zijn principes, krijgt nogal rap de schuld toebedeeld.

Het geld is op en daardoor zitten we een jaar na de federale verkiezingen nog steeds zonder regering. Vorige staatshervormingen en regeringsonderhandelingen werden afgekocht met centen, veel Vlaamse centen. En die zijn nu niet beschikbaar. We moeten besparen, niet 17 miljard maar 22 miljard euro tegen 2015. En dat zal iedereen pijn doen. Over waar het geld vandaan moet komen, zijn ook professoren het niet eens. Het status quo betekent voor Wallonië echter voldoende geld uit de federale kas om hun (wan)beleid verder  te zetten. Zij hebben er helemaal geen belang bij om een communautair akkoord te sluiten. En de Vlaming betaalt. Hoelang nog?

Misschien toch een resultaat na de zomer? Vandaag zei Bart De Wever in het nieuws dat er een ontknoping komt na de zomer. Er zijn drie mogelijkheden: ofwel hebben we een nieuwe regering, ofwel zet Leterme zijn regering voort, ofwel gaan we naar verkiezingen in het najaar. Met een Vlaams front tussen de Vlaamse partijen zou de druk op de Franstaligen om eindelijk tot een akkoord te komen, toenemen. Maar de wil om tot een Vlaams front te komen, ontbreekt vandaag. Hopelijk brengen de zomermaanden duidelijkheid.

Voor het buitenland en in het licht van de ‘wereldproblemen’ lijken onze problemen minimaal. In Japan kijkt men aan tegen de grootste milieuramp ooit tengevolge van de aardbevingen en de tsunami. Ook in Australië leven mensen met de voortdurende schrik voor aardbevingen en overstromingen. In de Arabische wereld wordt de roep naar democratisering steeds luider en zijn de lenterevoluties nog steeds niet beslecht. Alle dagen bereiken ons berichten over aanvallen en doden.

 

De zomermaanden… het lijkt of de zomer al maanden bezig is. De lente was één lange zonnige periode. Regen was er niet bij. De heide stond in brand, de Hoge Venen kampten met droogte en in de Stille Kempen werden de wandelaars geweerd uit de bedreigde zones. In Belsele is de zomer begonnen met de kermis. De traditionele kermiskoersen maakten van het dorp een no-gozone voor wie niet van wielerwedstrijden houdt. Ik zelf vind de sfeer rond de wielerwedstrijden best aangenaam. Daarnaast waren er de optredens aan de kerk. Spijtig van de regenbuien op vrijdagavond. Er kwam weinig volk opdagen. Zondagavond zat het kerkplein vol voor het optreden van Wendy Van Wanten samen met onze Koninklijke Fanfare Sint-Cecilia. Daarnaast hadden heel wat verenigingen hun eigen kermisprogramma, kaarten, bingo, fietsen … Meestal betekent dit het einde van het werkjaar voor de verenigingen. De riem wordt afgelegd voor een paar weken om dan met nieuwe energie de draad weer op te nemen in september.

En toch kan je tijdens de zomermaanden heel wat meemaken in het dorp. Bekijk daarvoor maar even onze kalender. We starten naar aloude traditie met de 11 juliviering in Belsele. Dit jaar met ‘Boerenpsalm’ een film van Roland Verhavert met Jef Burm. De DCR van Belsele wil hiermee hommage brengen aan een groot acteur, geboren en getogen in Sint-Niklaas en dit voorjaar overleden. Jef Burm woonde en werkte in Brussel en in de Vlaamse rand en verloochende nooit zijn Vlaamse identiteit. Iedereen hartelijk welkom.

 

De zomermaanden zijn ook de vakantieperiode bij uitstek. Het moment om de valiezen te pakken en verre of minder verre oorden op te zoeken. Voor de een betekent vakantie luilekker niets doen, genieten van de zon, de zee en een drankje. Voor de andere is vakantie een intensieve bezigheid met grote uitdagingen. Voor velen een mix van beiden, aangevuld met een vleugje cultuur snuiven in een ander land. Hoe je ook je vakantie doorbrengt, in je eigen tuin of op verre stranden, ik wens je veel ontspanning en een behouden thuiskomst. Tot weldra, ergens in het dorp.

 

Annemie Charlier