Welkom verkiezingsmeeting 31 mei 2010.

Welkom aan alle kandidaten, aan de N-VA militanten, leden en sympathisanten.

 

Op 40 dagen tijd, hebben we lijsten gemaakt,  de campagne uitgestippeld, voeren we campagne en moeten we zorgen voor verkiezingsoverwinning. De lijstvorming is altijd het moeilijkst, maar ik denk dat we in de opzet geslaagd zijn. In het Waasland hebben we heel goede kandidaten aangetrokken.

De N-VA doet het goed. Gevolg: alle partijen zowel boven de taalgrens als onder de taalgrens zijn tegen ons.

Ik doe een greep uit de krantentitels van de laatste weken:

Alle partijen zetten zich af tegen de N-VA.

Onze voorzitter lijdt aan een gevaarlijke blindheid.

Guy Van Hengel wilt niet met ons aan de onderhandelingstafel zitten en Marianne Thijssen vraagt zich af of wij nu voor confederalisme zijn of separatistisch?

Heel de kiescampagne draait om de N-VA.

Hoe bang zijn de Franstaligen?

Olivier Maingain respecteert de Vlaamse strijd, maar vindt dat wij toch veel te ver gaan.

Mevr. Milquet stelt op haar congres dat de Franstaligen in het verleden te veel toegevingen hebben gedaan vanuit aangeprate schuldgevoelens, ondermeer  in verband met de taalgrens en met de financieringswet".

 

Ondertussen geven de Franstaligen te kennen wel te willen onderhandelen over een staatshervorming, maar waarover en voor welke prijs? Het water is nog heel erg diep.

De Vlaamse partijen zijn gewonnen voor een confederalisme, maar hoe vullen zij dit in? Iedereen in dit land is ervan overtuigd dat het zo niet verder kan.

Gezaghebbende kranten maken deze dagen het rapport van de parlementsleden en van het federaal regeringswerk.

De N-VA parlementsleden scoren goed. Ben Weyts, nieuwkomer en pas een jaar in het parlement haalt de hoogste score 80% en Sarah Smeyers, kamerlid voor Oost-Vlaanderen haalt 70%.

 

Het regeringswerk wordt afgekraakt:

asiel en migratie: het migratiebeleid ging van kwaad naar erger. Duizenden trauma’s en valse hoop. Het non-beleid van de voorbije jaren overschreed de grenzen van het fatsoen en dreef de asielzoekers tot wanhoop.

Energie: de nalatenschap van de regering is niet fraai. Inzake energie-efficiëntie staan we nergens, opvolger begint met nucleaire kater.

Pensioenen: geen hervormingen, wel meer uitgaven. Gebrek aan daadkracht en creativiteit. Er zijn minstens 12  ingrepen nodig om het pensioenbeleid te hervormen. We kregen enkel een groenboek en het witboek moet nog komen.

Staathervorming: niets; BHV is niet gesplitst, overheveling van bevoegdheden: nada, noppes…

We kunnen zo doorgaan.

Nu moeten wij de kiezers ervan overtuigen dat het met de N-VA anders kan.

Daarvoor beroep doen op goede Wase kandidaten:

5 de plaats Ingeborg De Meulemeester. vorig jaar nog op de 7 de plaats voor het Vlaams Parlement en goed voor  3996 voorkeurstemmen.

Op de 9de plaats: Leen De Backer, nieuwkomer van Lokeren.

Irène Gorrebeeck, schepen in Kruibeke, staat op de 17de plaats.

Bij de opvolgers staat Peter Buysrogge, fractiesecretaris in het Vlaams Parlement, op de 1ste plaats.

Maria Dhollander: 9de plaats, schepen van Stekene Sint-Gillis, is een van de oude getrouwe en nog steeds op de barricaden.

Lieven Dehandschutter, Vlaams parlementslid, is lijstduwer.

Op de senaatslijst verdedigt Louis Ide zijn 3 de plaats en op de 10de plaats sta ikzelf.

Siegfried Bracke, lijsttrekker, nieuwkomer, VRT-journalist. De belangrijkste vraag die mensen en onze leden zich stellen is: waarom maak je de overstap van een zekere baan bij de VRT naar een onzekere baan in de politiek?