Zoals ik in mijn vorige blog schreef ' Pasen werd het uur der waarheid voor Jean-Luc Dehaene en de federale regering'. Jean-Luc heeft zijn huiswerk gemaakt, een dag samengezeten met de onderhandelaars en daarna de handschoen in de ring gegooid. Met deze heren aan tafel was geen akkoord mogelijk. Nochtans stonden er voor Vlaanderen grote toegevingen in. Maar voor de Franstalige onderhandelaars niet genoeg. Nooit genoeg. Open VLD trok de stekker uit. Eindelijk hadden zij een reden gevonden om op te stappen uit deze voor hen desastreuze regering. Zij kregen hel en verdoemenis, pek en veren over zich uitgestrooid. Onverantwoord, we waren zo dicht bij een akkoord, dit leidt tot chaos8 Na drie jaar geklungel en geen beleid wordt de federale regering naar huis gestuurd met een onvoldoende op het rapport. De inwoners van dit land krijgen de kans om te kiezen voor een ander bestuur. Ik hoop dat ze inderdaad kiezen voor verandering. De impasse in het Belgisch beleid is hallucinant.  De verhouding tussen Franstaligen en Vlamingen was nooit zo slecht. In een interview zegt Joëlle MIlquet dat de hoopt dat de N-VA niet incontournable wordt. Want ze heeft zich schrik voor 'de Vervlaamsing en de verstikking van Brussel'. Weet ze wel wat ze zegt? Brussel was ooit een Vlaamse stad, stad van de Nederlanden, waar de bevolking Brabants sprak. Vandaag is het een internationale stad, waar de Franstalige bourgeoisie haar stempel gedrukt heeft en deze stad verfranst heeft.  Wie is hier de kolonisator? Wie legt hier zijn wetten en regels op? Vlamingen willen enkel de verfransing in de rand een halt toe roepen en respect eisen voor ons taalgebied. Teveel gevraagd voor deze Franstalige madam.

Ondertussen draaien op de partijsecretariaten alle medewerkers overuren. Op 40 dagen tijd moeten de verkiezingen voorbereid worden, lijsten samenstellen op 15 dagen, campagne uittekenen en zorgen voor campagnemateriaal om de straat op te kunnen trekken.

De lijstvorming kan niet veel tijd in beslag nemen. Moeilijk voor een partij waar het vrij democratisch aan toe gaat. Overleggen, voorstellen doen, kiezen, terugkoppelen naar de basis, opnieuw overleggen. Nu is dit er helemaal niet bij. Voorstellen doen, overleggen, aanduiden en vastleggen. Alles op 10 dagen tijd. Hier en daar wat zalven en vragen begrip op te brengen voor de situatie.

Maar we gaan er voor. Als alles goed gaat, kandideer ik op de senaatslijst op de 10de plaats. Niet echt verkiesbaar, maar elke stem voor de N-VA is er een gewonnen voor Vlaanderen. We zetten de rush in naar 13 juni. Kort maar krachtig. je kan het volgen op deze blog.