21 januari 2010

Januari is de maand van de vele recepties. Ik heb er ondertussen meer dan 10 achter de kiezen. Sommigen heb ik zelf georganiseerd, op andere was ik een gelukkige meegenieter.
Op dergelijke bijeenkopmsten worden veel hartelijke wensen overgemaakt. Iedereen wenst iedereen geluk en voorspoed, gezondheid en welzijn. Deze wensen klinken vandaag ietwat wrang in de oren. Deze voormiddag heeft GM aangekondigd dat Opel-Antwerpen dicht gaat. Na maanden van onzekerheid, openhouden, sluiten, toch maar ophouden, is vandaag voor de 2600 arbeiders het verdict gevallen. Reden: de economische realiteit. Nochtans was en is Opel-Antwerpen een rendabele fabriek. De wagens die afgeleverd worden, voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen. Overcapaciteit dan maar inroepen? Toch eigenaardig als dezelfde hoeveelheid wagens zal geproduceerd worden in Oosterse landen...  Het is nu aan de Vlaamse regering om de arbeiders zo goed mogelijk op te vangen en zo snel mogelijk aan een nieuwe job te helpen. wat in deze tijden van economische crisissen niet vanzelfsprekend zal blijken.
Januari 2010 is niet onder een goed gesternte gestart. Vorige week werd Haïti door een verwoestende aardbeving getroffen. In het straatarme land, waar corruptie heerst en waar de instellingen ter voren al niet werkten, heerst vandaag chaos. Jeanin De Beleyr, dorpsgenote en al 40 jaar werkzaam in Haïti heeft gevraagd om hulp, veel hulp. De mensen hebben niets meer, straatbendes nemen de macht in Port au Prince over. Zondag is er een groot benefietconcert in Sint-Niklaas op de Grote Markt. ook Toon De Beleyr en jeugdhuis 'De Galjaar' hebben hun schouders onder dit project gezet. We kunnen onze solidariteit tonen door daar aanwezig te zijn en vanuit het toch nog rijke Vlaanderen de mensen en hulpverleners in Haït steunen.