De verkiezingen liggen achter ons. De stemmen zijn geteld. De winnaars gekend en de verliezers likken hun wonden. De verkiezingsborden zijn uit het straatbeeld verdwenen. De laatste affiches en folders werden naar het containerpark gebracht en de rust is weer in 't land.  De N-VA heeft een schitterende overwinning behaald. Meer dan 13% van de stemmen!!! Niemand had dit durven dromen, laat staan durven uitspreken. Hij of zij zou voor gek verweten zijn. Het resultaat is 16 verkozenen naar het Vlaams Parlement. N-VA is nu een middelgrote partij, een partij waarmee rekening moet gehouden worden. CD&V werd niet efgestraft voor hun woordbreuk, integendeel ze gaat er nog op vooruit. Grote verliezers zijn Open VLD en Vlaams Belang.

Maar nu verder, de regeringsvorming is aan de gang. Kris Peeters heeft al een eerste verkenningsgesprek met de verschillende partijvoorzitters en vertegenwoordigers van de belangengroepen achter de rug. Morgen begint een tweede ronde, waarbij hij een document voorlegt. Daaruit zal blijken wie in de volgende Vlaamse regering meespeelt. De tekst wordt voorgelegd aan vier partijen, CD&V, N-VA, SPa en Open VLD. Wie doet mee? Wie valt af? Als de N-VA niet noodzakelijk is in de nieuwe regering, moet het van mij niet. Dat betekent dat je er in de loop van de rit kan afgereden worden en dan? Indien wij een groot stuk van ons programma kunnen verwezenlijken en indien men onze strategie voor de staatshervorming volgt, dan kan er verder gepraat worden, vind ik. Morgen is het dus het begin van de waarheid. Waarschijnlijk volgt nog een partijbestuur deze week, anders zeker volgende week maandag.
Dan weten we meer.

In het zuiden van het land en in Brussel  zijn de onderhandelingen al in een vergevorderd stadium. MR wordt niet in de regering opgenomen. Ecolo en CdH gaan er voor een Olijfboomcoaltie. De vraag rijst nu wat de MR en ook Open VLD gaan doen in de federale regring? Gaan ze eruit stappen? Voorlopig niet, maar niets zegt dat deze regering nog aan regeren toekomt. Er is nu al weinig of niets gebeurd. Van Rompuy heeft gewacht tot na de verkiezingen. Misschien moeten we in het najaar opnieuw naar de stembus...

Zondag hebben we in het dorp de inhuldiging gehad van de drie kunstwerken. Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad om dit te bereiken. Eerst de keuze voor drie beelden, dan aan geld geraken en dan de feestviering zelf. Sommige mensen maken er een sport van alles te politiceren. De kunstwerken moesten van de BKV komen of tenminste door hen gekozen zijn. De viering moest op maat van de BKV zijn of er werd geboycot. En de lijn met de burgemeester lag constant open. Klein politiek spel, terwijl het doel, het dorpsplein verfraaien, uit het oog verloren werd. Maar goed, ondanks het slechte weer, het regende pijpestelen, waren 150 mensen naar Belsele afgezakt om deze feestviering mee te maken. Soepel en inventief als we zijn, werd een deel van het feest binnen afgewerkt. Het rsultaat mag er zijn. Kunstenaars en inwoners van Belsele zijn uiterst tevreden met het resultaat en daar doen we het toch voor. Over 100 jaar staan deze beelden nog mooi te wezen in ons dorp.

Vandaag was het een gewone dinsdag. Twee kleinkinderen van school afhalen, eten koken voor 7 en dan nog pannenkoeken bakken voor 3 die na een uitstapje naar de Zoo kwamen afgezakt. Wat kan het leven toch mooi zijn.