30/05/09

Er is weer heel wat gebeurd deze week. Eerst de begrafenis van een kozijn van Guido's vader. Misschien niet direct relevant, maar de begrafenismis was een Latijnse mis. We werden terug gecatapulteerd in het preconciliair tijdvak. De priester liep rond met een zwarte soutane. Voor de mis kregen we tekst en uitleg. 't Was op vraag van de overledene. Er zou geen communie gedeeld worden, want de gelovigen waren zeker niet 'in staat van genade'. De mis was volledig in het Latijn en de preek voerde ons terug naar onze kinderjaren. Schuld en boete werden ons met de paplepel en de woorden van de priester ingelepeld. Het was heel bevreemdend. Ik heb helemaal geen heimwee naar deze goede, oude tijd. De kerk van vandaag legt de nadruk op de boodschap van Christus en minder op het uiterlijk vertoon en regels van het instituut. En dat is maar goed ook.

Woensdag een campagnedag zoals andere. Naar de markt in Lokeren en thuis de laatste brieven plooien, onder omslag steken en versturen. 's Avonds proberen een debatje meepikken op de tv. maar meestal vind ik dit niet veel soeps.

Donderdag naar de markt en boodschappen doen en affiches bijplakken, kindjes wegvoeren en gaan halen, en 's avonds een vergadering van de Marnixring. Een belangrijke vergadering waarin heel wat voorbereiding zat voor de volgende bijeenkomst. Er wacht een zware discussie-avond over de interne werking en de doelstelling van onze Marnixring.

Vrijdag naar de mamaborrel van de KAV in Brussel. Ik heb opa ook maar meegetroond, zat die niet alleen de hele dag. Gelukkig was Frieda Brepoels en Sarah Smeyers ook van de partij. We werden wel weggedrumd door het CD&V-geweld. Maar Sarah heeft toch onze standpunten voor de vrouwenbeweging goed verwoord. We krijgen trouwens overal op markten veel bijval met onze strijdpunten. Die 500 Euro extra kindergeld voor kinderen van 0 tot 3 jaar worden door jonge ouders zeker gewaardeerd. De ouderen kunnen we overtuigen met onze aanvullende hospitalisatieverzekering. Je voelt dat dit twee punten zijn die leven bij de mensen. Op de mamaborrel verdedigde Sarah ook het beleid van onze minister die een campagne op het getouw gezet heeft 'minister zoekt vrouw', om de aanwezigheid van vrouwen op het bestuursniveau te vergroten.

Daarna ben ik naar Temse afgezakt. Daar werd de nieuwe Scheldebrug plechtig geopend. De N-VA heeft altijd meegeijverd voor een nieuwe brug om zo het fileleed enigszins te verzachten. Het Waasland heeft moeten wachten tot een minister-president uit Klein Brabant de knoop doorhakte en de werken in 2005 opstartte. Eigenlijk best erg dat een minister zijn eigen regio altijd tracht te bevoordelen. Daarom ook dat Gent een minister in de volgende Vlaamse regering vraagt. 

's Avonds was er het debat van het OVV in de Stadsbibliotheek van Sint-Niklaas. Veel te veel politici, acht panelleden is echt teveel om een goed debat te krijgen. Maar wie vraag je niet? De moderator deed zijn best maar was misschien toch wat vooringenomen. En het publiek had een zeer hoog Belang en DD-gehalte. Niet bevorderlijk voor de sfeer. Peter Buysrogge (N-VA) en Bjorn Rzoska (Groen!) hebben de sterkste prestatie neergezet. Voor Mike Nachtegael (SPa) had ik bewondering dat hij zich in het hol van de leeuw heeft verdedigd.

Zaterdag weer een gewone campagnedag, een bezoek aan aan de markt in Stekene en naar de feestelijkheden in Temse. Gelukkig onder een stralende hemel.

's Avonds babysitten voor twee kleinkinderen, die de slaap niet kunnen vatten wegens te warm.