15/05/09

Deze morgen werd ik wakker met het ongelooflijk nieuws over een leraar in een school in Hoegaarden. Ik werd er even stil van. Kan dit nog anno 2009? Een leerling zo hardhandig aanpakken, met hoofd in mortelemmer en dan onder de kraan...

Zelf heb ik 36 jaar lesgegeven in het BSO en TSO-onderwijs. Ik herinner mij niet dat ik een leerling fysiek aangepakt heb. Nochthans was en is dit niet altijd even gemakkelijk. Sommige leerlingen kunnen gedurende lange tijd de grens van je geduld aftasten en overschrijden. Heel soms denk je dan, ik zou hem eens goed willen vastpakken, een draai om zijn oren geven, misschien helpt een pak rammel wel. Maar tussen denken en doen, moet de zelfbeheersing staan. Nooit vergeten dat je met jonge mensen werkt. Nooit je boekje te buiten gaan. Niet gemakkelijk maar toch ... elk kind moet elke dag een nieuwe kans krijgen. Ook moeilijke kinderen, juist die.  

Vroeger was het gemakkelijker. Je had als leerkracht gezag, je moest dat niet verdienen. Zwijgen en luisteren, omdat ik het zeg. Wie niet horen wil, moet voelen. Vandaag zijn jonge mensen mondiger, kennen hun rechten, gaan geen discussies uit de weg. Belangrijk, maar niet eenvoudig. Al die eigen willetjes in de klas, die toch moeten samenleven, die ook een opleiding moeten krijgen. Ze moeten nadien op de werkvloer hun mannetje staan. Moeilijk soms, maar het geeft ook veel voldoening als je ze later op straat tegenkomt en je ziet dat ze het 'gemaakt' hebben in het leven.

Ik heb veel deugd beleefd aan die 36 jaar in het onderwijs. Ik hoop dat de leerlingen mij herinneren als een goede leerkracht, wat dat goed ook inhoudt.

ik herinner mij veel lieve en toffe leerlingen.