02/05/09

Vandaag nog maar eens een bezoek gebracht aan Doel. De tentoonstelling Doel-Inside werd er 'plechtig' geopend. Kunstenaars die hun betrokkenheid met het dorp betonen, hebben muren en huizen versierd met een kunstwerk om zo de sloop van het huis tegen te gaan. Onze minister van cultuur, Bert Anciaux kwam deze tentoonstelling openen. Hij had geen woorden als steun voor de Doelenaars. Hij kwam met de boodschap dat 'Doel een dorp geweest is', dat kunstenaars er tijdelijk  hun ding mogen doen, maar dat op termijn alle huizen worden afgebroken. Dat de Vlaamse regering eensgezind achter dit besluit staat. Er werd niet geapplaudiseerd.

't Was juist een maand geleden dat ik er geweest was. Er stonden weer minder huizen overeind. De lege plekken worden groter. Ik liep door een dorp dat geen dorp meer mag zijn. De overheid heeft dat beslist, tegen de zin van wie daar woonde. De Doelenaars zijn op alle mogelijke manieren uit hun huis gezet, vrijwillig of gedwongen, met veel geld of onder dwang. Niemand is er uit 'vrije' wil weggegaan. Wie laat zich niet overhalen als er geen toekomst meer weggelegd is? Nu is de kaalslag enorm. Het Hof van Beroep in Gent heeft donderdag beslist dat de afbraak van de huizen illegaal is, dat Doel nog steeds woongebied is en dat de Vlaamse Overheid in de fout gegaan is met toestemming te geven tot het slopen van de huizen. Zal deze overheid nu verplicht worden om de huizen weer op te bouwen?

Gelukkig zijn er ook politici die beseffen dat de beslissing om een dorp van de kaart te vegen, een foute beslissing was. Ook in mijn partij vindt men vandaag dat Doel kan blijven tot er een beslissing valt over het Saefthingedok.

Ik begrijp het niet. Wij willen een warm Vlaanderen, een Vlaanderen voor de mensen, maar een historisch dorp wordt met de grond gelijk gemaakt omdat politici en havenbestuurders dat zo beslist hebben. Het blijft bevreemdend om door een dorp te wandelen waar de helft van de huizen gesloopt werd, waar de andere helft leeg staat of gekraakt is, waar hier en daar nog een oude bewoner van Doel stilzwijgend verzet biedt. Dat verzet begrijp ik wel.